Wat is CO2?
CO2 is de molecuulformule van koolstofdioxide. CO2 is ook één van de bestanddelen die wij uitademen. Hier gaan wij in op CO2 met betrekking tot gebouwen en gebouwautomatisering. Wanneer wij in een gesloten ruimte zijn, zal er steeds meer CO2 en steeds minder zuurstof in de lucht zitten doordat wij ademen. Wanneer het CO2-gehalte in een ruimte te hoog is, kan men hoofdpijn krijgen, zich suf voelen en het kan invloed hebben op de concentratie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor frisse/schone lucht. Dit kan door het openzetten van ramen, deuren of roosters, dit is natuurlijke ventilatie. Daarnaast is het mogelijk om de lucht te verversen door middel van bijvoorbeeld een luchtbehandelingskast. Deze zorgt er geautomatiseerd voor dat de lucht in een gebouw ververst wordt.
NDIR-sensor
Een op NDIR (non dispersive infrared sensor) gebaseerd CO2 meetsysteem bestaat uit een lichtbron en een ontvanger. Een bepaalde golflengte van het uitgezonden licht wordt door de CO2 moleculen deels geabsorbeerd. De demping van deze golflengte wordt door de ontvanger gemeten en berekend. Bij gebouwautomatisering wordt de meting van CO2 gebruikt om de wisseling in CO2 concentratie vast te stellen door onder andere het wisselende aantal mensen wat een ruimte gebruikt, door deze meting kan de lucht optimaal en zo energiezuinig mogelijk worden ververst.
CO2 meten in een ruimte
Vooral in gebouwen en ruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals klaslokalen, kantoren, vergaderzalen, horeca, bioscopen, bibliotheken en dergelijke is het van belang dat er goed geventileerd wordt. Met CO2-opnemers, ook wel CO2-meters of CO2-sensoren genoemd, kan het CO2-gehalte gemeten worden in parts per million (ppm). Schone buitenlucht is ongeveer 400ppm. Wanneer in een ruimte het CO2-gehalte te hoog is, moet er geventileerd worden. Het RVO geeft aan dat de CO2-concentratie te hoog is boven 1200ppm. Dan is er onvoldoende geventileerd en is de luchtkwaliteit slecht. De RVO had hiervoor een programma opgezet speciaal voor het onderwijs: Frisse scholen.*
Ook in veel kantoren, wachtruimtes en andere plekken waar veel mensen samenkomen, is het handig om de CO2 te meten en aan de hand daarvan te ventileren. Vaak wordt geadviseerd om de het CO2-gehalte te meten op ademhoogte (ca 1.50m). CO2 is zwaarder dan lucht, dus theoretisch gezien zou CO2 naar beneden moeten zakken.