Wat is Modbus?
Voor het verwerken van informatie van veldapparatuur kunnen voor ieder apparaat kabels getrokken worden. Echter is het eenvoudiger om de apparatuur aan te sluiten op kleine modules met Modbus communicatie.
Bijvoorbeeld een aantal passieve temperatuuropnemers op een analoge ingangsmodule of een combinatie van digitale ingangen met een aantal relais als digitale uitgangen. De module wordt vervolgens uitgelezen en/of aangestuurd via Modbus. Hiervoor wordt de benodigde bekabeling gereduceerd tot 4 aders, 2 voor de voedingsspanning en 2 voor de buscommunicatie.
Het Modbus netwerk
Een Modbus netwerk wordt opgebouwd uit 1 master en maximaal 247 slave units elk met een uniek adres. Communicatie binnen het Modbus netwerk kan via RS485 (Modbus-RTU) of op basis van ethernet (Modbus TCP/IP). Afhankelijk van de toegepaste bussnelheid (baudrate) mag de bekabeling een lengte hebben van ongeveer 1200 meter. Het aantal op de Modbus toegestane slave modules is afhankelijk van de baudrate. Hoe hoger de baudrate des te meer data per seconde getransporteerd kan worden. Doordat de master zelf de informatie opvraagt bij de slave is er weinig vertraging in de datacommunicatie.
Koppelingen
Vedotec levert diversen apparatuur op basis van Modbus, waaronder PLC’s, ruimteregelaars en zelfs temperatuur- en drukopnemers met eigen Modbus interface. Ook ontbreken de Gateway’s niet in het programma. Hiermee kan eenvoudig een koppeling gemaakt worden tussen Modbus en andere protocollen zoals LON, BACnet, KNX en M-Bus.
Heeft u interesse of wilt u meer informatie over deze producten, belt u dan 088 8336800 of stuur uw aanvraag voor documentatie en prijzen naar verkoop@vedotec.nl
Voor meer informatie over de Modbus organisatie kijkt u op www.modbus.org.